top of page

Novice

Search

Vaje za lepše sedenje in bolj zdravo držo



Sedenju pravimo, da je novodobno kajenje. Prav toliko je škodljivo našemu telesu, kot kajenje. Vendar se mu večinoma težko izognemo. Vse naprednejša tehnologija nas prisiljuje v konstantno sedenje - služba, televizija, telefoni, tablice, vožnja v avtu, sedenje pri obrokih, gledanju na ekrane…in tako v prisiljenem položaju preživimo v povprečju od 10-14 ur na dan. V zadnjem času smo se bolj približali povprečju 14 ur, kar je skoraj neverjetno. Pozabili smo na osnove zdravega življenja - dovolj spanja, zdrave prehranjevalne navade in GIBANJE! Gibanje je osnova, da vzdržujemo naše telo sposobno opravljanja vsakodnevnih aktivnosti.


Zamislite si, da mora mamica 2 meseca po rojstvu otroka imeti 5 kg štručko ves čas v rokah - sede, stoje, po stopnicah in da je ta ista mamica še pred 6 meseci le sedela skoraj 14 ur na dan. Kako se bo soočala s tem?

Ali pa si predstavljajte, da mora 60-letna gospa, z 10kg telesne teže preveč, dve veliki vreči iz trgovine prinesti peš v drugo nadstropje, medtem, ko cele dneve presedi v službi za računalnikom in se premakne le takrat, ko mora res že nujno na wc ali pa na malico.

Mamica bo zelo kmalu izčrpana od nošenja otročka, bolele jo bodo roke, bolečine bo imela med lopaticama, pričele se bodo bolečine v vratu, križu, telo bo s kompenzatornimi gibi poskušalo bolečino čim bolj prikriti, s tem pa se bo njena drža pričela napačno adaptirati na nošenje bremena - povečali se bosta ledvena in prsna krivina, glava bo postopoma še bolj pomaknjena naprej..in tako bo mladi mamici, ki ima kup skrbi z otročkom le še težje, ko bo imela težave še sama s sabo.

60-letna gospa pa bo po stopnicah zadihana tako, kot da bi ravnokar prehodila 10 nadstropij in ne le dva, slej ko prej pa se bodo pojavile bolečine v kolenih ali kolkih. Hrbtenica je zaradi sedečega dela zadnjih 30let že tako in tako v slabšem stanju in se po nošnji bremen v drugo nadstropje bolečine le še povečajo.


In če bi le malo gibali (npr. vsak dan 30 minutni sprehod, ali pa bi šli po stopnicah peš dol in gor, v službi bi namesto dvigala izbrali stopnice), bi bila situacija drugačna in predvsem lažja.


Prisiljena drža oziroma pretežno sedenje vodi tudi do mehanskih sprememb v telesu. Sčasoma se glava pomakne preveč naprej, prav tako rame, prsni koš je sključen - zaprt, naša drža je sključena. Ob nepravilnem sedenju imamo prav tako stisnjene notranje organe v trebušni votlini, glavna dihalna mišica diafragma oziroma trebušna prepona pa ne more opravljati svoje funkcije 100%. In tako pademo v začaran krog težav iz katerega telo ne zna ven.


Ob tako mehansko spremenjeni drži pride do tega, da so mišice po zadnji strani trupa preveč raztegnjene in posledično oslabljene, mišice po sprednji strani trupa pa so preveč skrajšane.


Kako se lotiti izboljšanja slabe drže? Običajno se izboljšanja slabe drže večina najprej loti s krepitvijo mišic zadnje strani trupa, ki so preveč raztegnjene. Kar je načeloma logičen pomislek, vendar pa to žal ne da želenega cilja in ne izboljša drže, ampak privede do zakrčenosti mišic okoli lopatice, kar nam predstavlja dodatno težavo.


Če se lotimo izboljšanja drže na tak način, kot je opisan zgoraj, ne bomo uspešni. Sprednje mišice so običajno že skrajšane in se seveda upirajo kakršni koli spremembi, njihova elastičnost pa se je zaradi negibanja in enakega položaja zmanjšala do te mere, da se težje prilagaja silam vleka iz nasprotne smeri.


Zato je nujno potrebno najprej izvajati vaje, ki bodo sprostile, raztegnile in razprle prsni koš.


Šele nato sledijo vaje, ki spodbujajo krepitev zadnjih mišic trupa, vendar predvsem tistih, ki so slabše aktivne (večinoma so zgornja vlakna mišice trapezius preveč aktivirana, zato sodelujejo pri skoraj vsakem gibanju rok in njihovo aktivacijo ne spodbujamo še dodatno).


Nujno potrebne so tudi vaje, kjer s samomasažo pregnetemo mišice, da so bolj voljne, fleksibilne in hidrirane. S tem vzpostavimo njihovo maksimalno aktivacijo in raztegljivost oziroma elastičnost.


Vaje so najbolj učinkovite, če so individualno predpisane vsakemu posamezniku s strani strokovnjaka s tega področja (fizioterapevt, kineziolog, strokovnjak za držo…).


Na našem IG profilu pa je na voljo nekaj splošnih vaj, ki vplivajo na izboljšanje drže. Prav tako je prikazanih nekaj vaj samomasaže z masažnimi žogicami. Vaje so priporočljive za vse, ki veliko sedijo.


V kolikor imate zaradi sedenja in prisilne drže bolečine ali kakšne druge težave, svetujemo najprej obisk pri strokovnjaku (zdravnik, fizioterapevt)!

309 views
bottom of page