top of page

Novice

Search

Mravljinčenje v rokah

Mravljinčenje v rokah je ena izmed tistih težav, ki je izredno neprijetna in predvsem moteča. Najbolj pogosto mravljinčenje je prav v dlani in prstih (običajno) ene roke. Lahko pa se pojavlja tudi vzdolž cele roke vse do prstov. Poleg mravljinčenja pa se lahko pojavlja spremenjen občutek v prstih, nemoč in posledično padanje predmetov iz rok. Zelo značilna je tudi jutranja okorelost prstov, ki rabijo nekaj časa, da se zbudijo.


Mravljinčenje v rokah je zelo pogosto tudi pri ljudeh, ki delajo prisarniško in računalniško delo. Predvsem je lahko povezano z nepravilnim sedečim položajem (nepravilna ledvena krivina, nepravilna vratna krivina, prevelik nagib glave naprej), nepravilno višino računalnika, z nepravilno oddaljeno tipkovnico in miško ali pa s predolgim sedenjem.


Ljudem, ki veliko delajo v pisarnah in za računalnikom, se priporoča čim več gibanja tekom dela - vstajanja (tiskalnik na drugem mestu, opozorilo na pametni uri, da predolgo sedite), vaje za razteg in krepitev, vaje za sproščanje napetosti mišic in podobno. Predvsem se ne svetuje več kot 30 min sedenja na mestu.


Velikokrat se vsako mravljinčenje (zmotno) pripisuje karpalnemu kanalu. Pa vendar ni vsako mravljinčenje v roki utesnitev živca v karpalnem kanalu.


Mravljinčenje v rokah ima lahko več vzrokov. Najprej moramo ugotoviti, kako oziroma zakaj sploh pride do mravljinčenja. Lahko gre za nevrološki znak, kar pomeni, da je nekje na svoji poti živec nekako utesnjen. Nato moramo ugotoviti, kje na svoji poti je živec utesnjen in zakaj. Lahko je utesnjen že pri izstopišču v vratni hrbtenici, ali kje vmes po roki, ali potem pri koncu ob zapestju, ali celo v dlani. Prav tako moramo ugotoviti katera veja živca je utesnjena. Vsaka utesnitev ima svoje značilnosti, ki jih moramo strokovnjaki poznati.Ob zaznanem mravljinčenju je pomembno, da hitro poiščemo rešitev, da se mravljinčenje neha. Najslabšo prognozo ima konstantno mravljinčenje, ki ga ne zdravimo in ne rešujemo. Ob utesnitvi pride do zmanjšanega dovoda kisika do živca in ob konstantnem zmanjšanem dovodu kisika do tkiva pride do hipoksije tkiva oziroma do postopnega odmiranja tkiva, če hipoksija traja predolgo časa. In če tkivo odmre ima zelo malo možnosti obnovitve oziroma povrnitve.

V zadnjem času je sicer vse več raziskav, ki kažejo na to, da imajo živci možnost obnove oziroma nastajanja novih živčnih povezav, kar je izredno pozitivno za rehabilitacijo.Prav zato je izjemno pomembno, da vas ob zaznanem mravljinčenju pogleda strokovnjak, ki je za to usposobljen oziroma, da vas pogleda fizioterapevt s potrebnim znanjem in izkušnjami.

Le-ta vam bo z ustrezno terapijo pomagal pri tem, da se mravljinčenje preneha, vam dal ustrezne vaje in navodila za doma ali pa vas bo usmeril k drugemu strokovnjaku.


Zaupajte strokovnim fizioterapevtom. S svojim znanjem, izkušnjami in strokovnostjo vam bomo vedno skušali pomagati.


2,221 views

Comments


bottom of page