top of page

Novice

Search

Kdaj k fizioterapevtu?

Se vam je že zgodilo, da ste imeli nesrečo, da ste padli in, ker ni bilo huje, ste nekaj dni počakali, da bo bolečina minila sama od sebe? Pa ta bolečina kar ni in ni minila. Seveda, zmanjševala se je, ni pa minila.

Ali pa ste padli, se ujeli na roko, ki pa vas močno boli, zato ste se odločili, da greste na urgentni kirurški blok (urgenca). Tam so vam strokovno nudili prvo pomoč, vas z rentgenom preslikali in ugotovili, da ni nič zlomljeno. Dobili ste navodila, da nekaj dni počivajte in hladite. Roka pa še vedno boli in bolečina ne pojenja.

Ali pa ste cel dan sede delali za računalnikom, nato pa ste se zjutraj zbudili z omejeno gibljivostjo ter bolečinami v vratu in rami?

Ali pa ste prijatelju pomagali pri selitvi, pa ste se zjutraj zbudili z močno bolečino v rami?

Ali pa ste nekaj težjega dvignili in vas je močna bolečina v križu poležala v posteljo?

In še bi lahko naštevali pogoste situacije, ki se nam lahko ali pa so se nam že pripetile.Seveda gremo v takih primerih običajno do zdravnika družinske medicine oziroma splošnega zdravnika, ki pa nato presodi, kaj je za vas najboljše. Ali vam svetuje še naprej počitek s protibolečinskimi zdravili, ali vam da zgibanko z vajami, vas napoti na fizioterapijo ali na rentgensko slikanje ali k ortopedu, nevrologu, fiziatru in tako naprej.

Kaj pa v vsem tem času čakanja na to, da mine bolečina, na preglede, terapije lahko naredim jaz sam zase? Kako si lahko pomagam, oziroma na koga se lahko obrnem, da mi bo dal prave nasvete?

V takem primeru vam svetujem obisk zasebnega fizioterapevta in to čim prej.


ZAKAJ?

Fizioterapija obsega široka področja – področje preventive in programe za krepitev zdravja, zdravljenja in rehabilitacije.


V opisu poklica fizioterapevt (v: Fizioterapija 2019; 21 (1): 64-71) smo fizioterapevti usposobljeni in strokovno odgovorni za:

- Izvajanje celostne preiskave/ocene pacienta/uporabnika oziroma potreb skupine uporabnikov

- Vrednotenje ugotovitev preiskave/ocenjevanja z namenom klinične presoje o pacientu/uporabniku

- Postavitev fizioterapevtske diagnoze, prognoze in načrta

- Svetovanje s svojega strokovnega področja in odločanje o tem kdaj je treba pacienta/uporabnika napotiti k drugemu zdravstvenemu strokovnjaku

- Izvajanje programov fizioterapevtskih postopkov/zdravljenja

- Ugotavjanje izidov fizioterapevtske obravnave posameznika

- Pripravo priporočil za domačo uporabi/samopomoč

Iz tega prispevka lahko sklepamo, da smo fizioterapevti usposobljeni in strokovno odgovorni za izvajanje celostne preiskave pacienta in vrednotenje ugotovitev preiskave z namenom klinične presoje o pacientu. Prav tako smo usposobljeni svetovati s svojega strokovnega področja in odločati o tem, kdaj je potrebno pacienta napotiti k drugemu zdravstvenemu strokovnajaku.


Smo pa usposobljeni tudi izvajati fizioterapevtske postopke, seveda po postavljeni fizioterapevtski diagnozi, progrnozi in načrtu. Torej, ob poškodbi, bolečinah v sklepih, mišicah, kroničnih bolečinah poiščite pomoč fizioterapevta čim prej.


Zakaj čim prej? Ker vam bo s svojim znanjem in izkušnjami pomagal najbolje, kar zna. Velikokrat vam bo že takoj omogočil lažje gibanje, zmanjšal bolečino, izboljšal gibljivost, dal nasvete za doma. V kolikor bo ocenil, da vam ne more pomagati s fizioterapijo, pa vas bo ustrezno usmeril k drugemu strokovnjaku (otropedu, fiziatru, nevrologu, osebnemu zdravniku...).


Fizioterapevti smo prav tako ustrezno usposobljeni za rehabilitacijo v primeru postoperativnih stanj, ali pripravo pacienta na operacijo.


K nam pa se lahko obrnete tudi takrat, ko nimate težav in želite biti brez bolečin in težav. Usposobljeni smo tudi na področju preventive - pravilna vadba, pravilni položaji pri domačih opravilih, svetovanje o pravilnih položajih med delom, preventiva pred poškodbami in podobno.

Fiioterapevti smo usposobljeni na različnih področjih – ortopedska medicina, zdravje starostnikov, zdravje žensk, športna fizioterapija, nevrofizioterapija. Glede na težavo, ki jo ima pacient, se ustrezno obrne na strokovnaka iz tega področja.

Fizioterapevti delamo na področju fizioterapevtske dejavnosti in skladno s kodeksom poklicnega vedenja. Smo zdravstveni delavci, ki se trudimo v dobrobit pacientov, da jim s strokovnim znanjem in izkušnjami čim bolj pomagamo odpraviti posledice poškodbe, bolečine ter z nasveti kar se da najbolj pacienta usmerjati v to, da skrbi zase.

Torej, ob težavah s sklepi, poškodbah, operacijah, akutnih, kroničnih bolečinah, v nosečnosti, po porodu - k fizioterapevtu.


Fizioterapevti smo zakon! 😀

317 views

Comments


bottom of page