top of page

Novice

Search

Varna vadba po porodu

Po porodu si strokovnjaki predvsem želimo, da mamice pridobite nazaj dobro funkcijo celega telesa. Prvih 6 tednov je v telesu še vedno prisoten hormon relaksin, ki nam je bil v super pomoč pri samem porodu, vendar pa moramo biti zaradi njega po porodu toliko bolj pazljive. Sklepi so še vedno razrahljani, nestabilni, prav tako tudi mišice. Zaradi tega moramo izvajati vaje, ki vplivajo na večjo stabilnost in ne preobremenitev omenjenih struktur. Po 6 tednih po porodu je prisotnost hormona relaksina odvisna od tega ali dojiš, ali ne, vendar pa se kljub temu postopoma lahko lotiš tudi vadbe, ki so primerne za mamice po porodu. Taka vadba mora biti varna, voditi pa jo morajo strokovnjaki, ki so za to usposobljeni in imajo izkušnje na tem področju.


Kaj pomeni dobra funkcija celega telesa?

Predvsem želimo, da tvoje telo ustrezno in primerno diha, da se varno giba tekom dneva, da primerno dviguje, da aktivira prave mišice, da nima bolečin, da nima težav z urinsko inkontinenco, s šibkimi trebušnimi mišicami ali celo razmakom trebušnih mišic, da nima težav pri kihanju, kašljanju, da zna sprostiti ustrezne mišice in da krepi tiste mišice, ki nas bodo pripeljale do vsega zgoraj naštetega.

Kljub omenjenim 6 tednom po porodu pa ni točnega dne, kdaj začeti z vadbo. Lahko pričneš že pred 6 tedni, seveda s primernimi vajami za to obdobje, lahko pa tudi kasneje. To bodo najbolje ocenili strokovnjaki na tem področju. Vse je odvisno od tega, kako se počutiš, katera nosečnost je bila to za tebe, kateri porod, koliko si stara, kakšne so bile tvoje fizične sposobnosti pred nosečnostjo in med njo, od tvojega splošnega zdravstvenega stanja, zdravstvene zgodovine ter poklica ki ga opravljaš. Še najbolj pa je odvisno od tvojega poroda – vaginalni, carski rez, si enorodka, dvorodka ali morda celo večrodka, razne komplikacije (epiziotomija, vakum..) ter disfunkcij, ki so se pojavile ali že med nosečnostjo ali potem po porodu (prekomerni razmik trebušnih mišic, prolaps mehurja, organov, bolečine v medeničnem obroču, bolečine med lopaticami…), ter dejstva ali še dojiš ali ne.

Prav zaradi tega pa je najprej izredno pomembno, da pravilno dihaš in se ustrezno in pravilno gibaš. Tukaj gre predvsem za to, da pazimo, kako dvigujemo in nosimo dojenčka, v kakšnem položaju dojimo, previjamo dojenčka, kako se sklanjamo, kako ga poležemo v posteljico, kako se vsedamo, vstajamo s tal ali iz postelje, kako opravljamo dnevna rutinska opravila ter gospodinjska dela ter kako dihamo in kako ob vsem tem aktiviramo prave mišice.

Poporodna vadba je torej res drugačna od redne vadbe in prav je tako. Telo moramo postopoma obremeniti, vedeti moramo, na kaj je potrebno biti pazljiv, da se izognemo nepotrebnim bolečinam, poškodbam in poslabšanju stanja. Definitivno je ustrezna vadba po porodu izjemno priporočljiva, ker se telo ne bo kar samo vrnilo na svoje mesto. Pri tem mu moraš pomagati ti, draga mamica, strokovnjaki pa smo tukaj, da ti bomo znali svetovati kaj je za tebe najbolj primerno. Seveda bo pravi strokovnjak na tem področju kaj hitro ocenil, ali je tvoje telo bolj primerno za strokovno, individualno obravnavo, ali za bolj podrobno diagnostiko in obravnavo, s katero se ukvarjajo predvsem na Ginekološki kliniki, ali pa je tvoje telo že v varni coni in primerno za skupinske vaje pod strokovnim nadzorom.


"K strokovnjakom na pregled"

130 views
bottom of page